17 yaşında 5 lise öğrencisi Istanbul'un sokak hayvanlarının beslenme/barınma ihtiyacına yapay zeka tabanlı çözümler geliştirmek için bir araya geldi!

17 yaşında 5 lise öğrencisi Istanbul'un sokak hayvanlarının beslenme/barınma ihtiyacına yapay zeka tabanlı çözümler geliştirmek için bir araya geldi!
Istanbul, 255.000'den fazla sokak hayvanına ev sahipliği yapıyor. Devlet barınakları ve hayvanlara yardım eden birkaç gönüllü grup var, ancak çoğu yetersiz finanse ediliyor ya da kapasite bakımından yetersiz kalıyor. Sokak hayvanları, daha güçlü hayvanlar veya şiddet uygulayan insanlar tarafından sürekli saldırı tehdidi altında yaşarken sert kış koşulları ve yiyecek kıtlığı ile karşı karşıya kalıyorlar.  Şehrin etrafındaki yürüyüş yaparken bu sokak hayvanlarının çoğunun açlık veya saldırı nedeniyle hasta veya yaralı olduğunu fark eden lise öğrencileri, topluluklarında bu sorun hakkında farkındalık yaratmak için harekete geçti. Kodluyoruz ve EMPower tarafından Beşiktaş Rüştü Akın Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde düzenlenen yapay zeka atölyesine katılıp temel Python ve görüntü işleme gibi yapay zeka işlevlerini öğrendikten sonra yapay zekayı İstanbul'un sokak hayvanlarına yardım etmek için kullanabileceklerini keşfettiler.  Çözümleri ise basit: Hayvanların huzur içinde yiyip uyuyabilecekleri ve istedikleri gibi gelip ayrılabilecekleri barınaklar. Barınaklar kediler için 50 x 75 x 70 santimetre ve köpekler için 80 x 100 x 90 santimetre olacak, bu da her seferinde barınak başına bir hayvan barındırabileceğimiz anlamına gelir. İstanbul'un çeşitli bölgelerinde sokaklara birçok sığınma evi yerleştirmeyi planlıyorlar. Görüntü işleme kullanarak, bir kedi veya köpek yaklaştığında barınak kapıları açılıyor. Barınağın içinde, ağırlık sensörleri sayesinde yiyecek miktarı belirli bir noktanın altına düştüğünde otomatik olarak doldurulan yiyecek kaseleri bulunuyor.  Assembly'de yayımlanan yazının devamına buradan ulaşabilirsiniz.

0 Comments

Benzer içerikler


Sohbet