Sosyal Girişim Ekosisteminde Siz de Paydaş mısınız?
Son yıllarda ülkemizde “sosyal girişimcilik” terimini sıkça duymaya başladık. Bu alanda faaliyet gösteren girişimcilerimizin sayısı arttı, girişimcilik alanında ticari girişimlerin yanında sosyal girişimlerin de sesini duyurmaya başlaması, sektörün zenginliği adına bizi mutlu etti.
Peki bu sosyal girişimlerden kaçını tanıyor, hangilerini biliyoruz? Kaçından alışveriş yapıyor, hangilerine destek veriyoruz? Türkiye’de yeni yeni sesini duyurmaya başlayan bu sektörün hangimiz bir paydaşıyız?
Merceğimize takılan sosyal girişimleri inceledik, ürünlerini ve hizmetlerini çok beğendiğimiz bu girişimlerin faaliyetlerini size de tanıtalım istedik.
Gelecek Daha Net – Bilgiye ihtiyacı olanla bilgiye sahip olanı buluşturan eğitim ve kalkınma platformu
Gelecek Daha Net, 14 – 30 yaş arası gençler için tasarlanan, gençler ile onların ihtiyaç duyduğu bilgiye sahip olan uzmanları ve iş dünyasından kişileri, online ve offline rehberlik, mentorlük, eğitimler, buluşmalar, videolar gibi beceri gelişimi araçlarla biraraya getiren bir platform. 2008’den bu yana gönüllü mentorlar ile gençleri biraraya getirerek eğitim, öğretim ve iş hayatına ilişkin rehberlik hizmetlerini ücretsiz olarak sunuyorlar. Online mentorluk hizmetlerinin yanı sıra, online eğitim, webinar, workshop gibi aktiviteleri de organize ediyor ve zaman yönetiminden, kişisel imaja, kişisel bilgi güvenliğinden profesyonel davranışa kadar kullanıcıları için ücretsiz içerik üretiyorlar. Ayrıca başarı hikayeleri, meslek tanıtımları, tematik konular, firma ve eğitim kurumu tanıtımları vb. birçok konudaki videoya da yine bu platformdan ulaşılabiliyor.
Gelecek Daha Net kurucusu Serra Titiz’in kendisinden aldığımız bilgiye göre, platforma şu an 15.000 genç kayıtlı, ve 2000 adet gönüllüsü var.
Fazla Gıda – Gıda bankaları ile gıda işletmelerini buluşturan etkin atık yönetimi platformu
FazlaGıda, çöpe atılacak fakat son kullanma tarihi gelmemiş ve besin değerleri yerinde olan gıdaları, gıda işletmelerinden alıp ihtiyaç sahiplerine ve gıda bankalarına ulaştıran, işletmeler için etkin atık yönetimi platformu. Gıda işletmelerinin satılmayan ürün stoklarını etkin yöneterek talep fazlası ürünlerden ekonomik ve sosyal değer yaratmasını sağlıyor. FazlaGıda ile satılamayan gıdalar bağışlanabiliyor, satılabiliyor veya geri dönüşüme kazandırılıyor.
YenidenBiz Derneği – Çalışmaya ara vermiş kadınların tekrar iş hayatına geri dönmelerine yardımcı olan dernek
YenidenBiz, iş hayatına ara vermiş kadınların tekrar istihdamına yardımcı olmak için kurulmuş bir dernek. Evlilik, doğum, ailevi vb. nedenlerle iş hayatına 1 yıldan fazla ara veren kadınların özgeçmişlerinin, özel sektördeki insan kaynakları tarafından yüksek oranda elendiğinin farkedilmesi ile derneğin fikri oluşmuş ve şu an üniversite mezunu, 7 yıl ve üstü deneyimli, iş hayatına bir yıl ve üstü ara vermiş ve iş hayatına geri dönmek isteyen kadınların tekrar işe dönüşlerini desteklemek amacıyla faaliyetler yürütüyorlar. 2018 yılında Avrupa Birliği tarafından desteklenen Smart Start projesi kapsamında Türkiye’de mikro-hibe kazanan 10 katılımcıdan biri oldular.
Harmoni Kadın Kooperatifi – Kadınların ekonomik ve sosyal hayata katılmasını sağlayan kadın kooperatifi
Harmoni, kadınların ekonomik ve sosyal hayatın aktif katılımcıları olmalarının toplumsal kalkınmanın sağlanması için zorunlu olduğu düşüncesiyle yola çıkan 20 kadından oluşuyor. Çeşitli nedenlerle tam zamanlı çalışamayan kadınlara kendi becerileri ve tercih ettikleri çalışma saatleri doğrultusunda çalışma imkânı sunuyor, mesleki eğitimlerin yanı sıra çalışma hayatı ve sosyal hayata yönelik eğitimlerle gelişimlerini destekliyor. Bugüne kadar 160’tan fazla kadına eğitim verdiler ve gelir elde etme imkânı sundular. Şu anda 100’ün üzerinde ürünü var ve doğallıktan yana olan, el yapımı, özel tasarımlı ürün kullanmak isteyen herkese hitap ettiklerini belirtiyorlar. Bireyler haricinde kurumlarla da özel günlerde veya talepleri dâhilinde ortak çalışmalar yapıyorlar.
Vivoo – Ürünü idrar stripleri ve mobil uygulaması olan biyoteknoloji tabanlı kişiye özel wellness uygulaması
Vivoo, kendi sağlığınızı evinizden takip edebileceğiniz, biyoteknoloji tabanlı bir kişisel wellness uygulaması olarak geçiyor. Çalışma şekli ise bir hayli ilginç. 10 parametreli idrar stripleri üzerine idrarınızı yaptıktan sonra, uygulama üzerinden fotoğrafını çekerek Vivoo’nun mobil uygulamasına yüklüyorsunuz, uygulama da bu parametrelere göre size kişisel sağlığınızla ilgili tavsiyelerde bulunuyor! İki Türk genç kadınının kurduğu bu girişim, kısacası idrarınız üzerinden sizin vücudunuzu tanıyıp, su tüketim miktarınız, bağışıklık sistemi değerleriniz, idrar yollarında bir enfeksiyonunuz olup olmadığı, pH seviyeniniz, keton miktarınız, karaciğer ve böbrek fonksiyonlarınız vb. konularda size özel öneriler veriyor.
Good4Trust – Ekolojik ve sosyal açıdan adil bir türetim ekonomisi oluşturmayı hedefleyen sosyal paylaşım platformu
Good4Trust, çeşitli sivil toplum kuruluşlarının ve sosyal girişimlerin kendi ürünlerini sergileyebildiği, iyiliklerin paylaşıldığı, sosyal ve ekolojik açıdan sorumlu ve güvenilir üreticilerden alınan hizmet ve ürünlerle onları güçlendirmek amacıyla kurulan, tüketici ile üreticiyi buluşturan bir sosyal paylaşım platformu. İnsanların barış içinde ve doğa ile uyumlu olduğu bir gezegene doğru ekolojik ve sosyal açıdan adil bir türetim ekonomisi oluşturarak küresel bir topluluk geliştirmeyi hedefliyor.
Ev Eksenli Çalışan Kadınlar ve Sosyal Haklar Derneği – Kendi evinde veya ev içi hizmetler çalışan kadınların katkılarını görünür kalmak için faaliyetler yürüten dernek
EVÇAD, kadınların sosyal, ekonomik, siyasal ve kültürel hayata katılımlarını desteklemek amacıyla kurulan, kadın emeğini ve ev içi hizmetlere harcanan kadın emeğinin ev ekonomisi ve dolayısı ile ülke ekonomisine katkısını görünür kılmak için faaliyetler yürüten bir dernek. 2018 yılında Avrupa Birliği tarafından desteklenen Smart Start projesi kapsamında Türkiye’de mikro-hibe kazanan 10 katılımcıdan biri oldular. Ev eksenli çalışan kadınların sosyal güvenlik haklarından faydalanmak üzere mücadele etmeleri için örgütlenme kapasitelerini güçlendirmek ve ev dışında çalışmak isteyen kadınları mesleki eğitim ve istihdam olanakları ile buluşturmak gibi faaliyetleri olan EVÇAD’ın günümüz itibariyle 70 kayıtlı üyesi ve 150 gönüllüsü bulunuyor.
Açık Açık – Şeffaf ve hesap verebilir dernek ve vakıflar ile bağışçıları bir araya getirmek amacı ile kurulmuş platform
Açık Açık, Türkiye’de bağışçıları, bağışçı haklarını tanıyan şeffaf ve hesap verebilir dernek ve vakıflar ile bir araya getirmek amacı ile kurulmuş bir platform. Açık Açık, bağışçıların, desteklemek istedikleri hizmet alanında faaliyet gösteren dernek ve vakıfları arayıp bulabildikleri, dernek ve vakıfların amaçları, hikayeleri, projeleri, finansalları ve yöneticileri hakkında bilgi alabildikleri, bağış yaparken dikkat edilmesi tavsiye edilen bilgilere, vergi avantajlarına ve bağışçılık hakkında bilgilere ulaşabildikleri ve istedikleri kuruluşa bağış yapabildikleri, ülkemizde son yıllarda güvenilirliği sarsılmış hayırseverlik sektörüne güvenilirliğini tekrar kazandırmaya yarayacak bir sosyal platformdur.
Kaynak: Aslı Kahraman'ın Sivil Sayfalar'daki yazısı
Benzer içerikler
Türkiye Sosyal Girişimcilik Ağı Projesi
Türkiye Sosyal Girişimcilik Ağı; sosyal girişimcilerinin bilgi, bağlantı ve görünürlük ihtiyacını karşılamayı, sosyal girişimciliği toplumsal ve çevresel sorunlara alternatif bir çözüm olarak yaygınlaştırmayı ve farkındalık yaratmayı amaçlar.
0 Comments