TR81 Bölgesinde Sosyal Girişimciliğin Geliştirilmesi Programı Tamamlandı
İstasyonTEDÜ ve Impact Hub Ankara işbirliği ile Ekim-Aralık 2024 tarihleri arasında yürütülen “TR81 Bölgesinde Sosyal Girişimciliğin Geliştirilmesi” Programı, tamamlandı.

Program kapsamında Zonguldak, Bartın ve Karabük illerinde;
- Potansiyel sosyal girişimcilerin ve destek kuruluşlarının haritalanarak TR81 sosyal girişimcilik ekosisteminin anlaşılması,
- Sosyal girişimciliğe dair ortak bir dil ve anlayış oluşturularak bilgi ve farkındalığın artırılması,
- Fikir geliştirme süreçlerinin tasarlanması ve yürütülmesi,
- Potansiyel sosyal girişimcilerin çeşitli eğitim ve mentorluk süreçleriyle desteklenerek girişimlerini hayata geçirmelerinin kolaylaştırılması amaçlandı.
Bu çerçevede program kapsamında yürütülen temel faaliyetler şu şekilde özetlenebilir:
- Çevrimiçi Sosyal Girişimcilikle Tanışma Oturumları: 16-17 Ekim 2024 tarihlerinde, 72 kişinin katılımıyla çevrimiçi olarak dört modülden oluşan ortak oturumlar gerçekleştirilmiştir. Eğitim; Sosyal Girişimcilik ve Sosyal İnovasyon, Sosyal ve Çevresel Sorunlara Girişimci Bakış Açısı, Sosyal Girişimcilik Ekosistemi, Sosyal Finansman ve Pazara Erişim başlıklı dört modül katılımcılara aktarıldı.
- Paydaş Haritalama: Bölgedeki sosyal girişimcilik aktörleri belirlendi ve sosyal girişimcilik ekosisteminin gelişimine katkı sunabilecek kamu kurumları, meslek odaları, STK’lar, destek kuruluşları, sosyal girişimler, eğitim kurumları, özel sektör temsilcileri gibi farklı alan ve sektörlerden 394 paydaş haritalandı.
>> Haritayı incelemek için tıklayınız: BAKKA Sosyal Girişimcilik Ekosistem Haritası - Yüz Yüze Proje Üretme Atölyeleri: 18 Kasım’da Bartın’da, 20 Kasım’da Zonguldak’ta ve 21 Kasım’da Karabük’te atölyeler yürütüldü ve toplamda 56 katılımcı ile bir araya gelinerek proje fikri geliştirme odağında çalışmalar yapıldı. Atölyelerde ayrıca Mayıs 2024’te Snowball Effect ve Impact Hub Ankara işbirliğiyle Ankara’da gerçekleştirilen Çözümler Sergisi kapsamında hazırlanan, dünya çapında etkisi kanıtlanmış ve replike edilmeye hazır çözümlerin bilgi kartları sergilendi. Atölye katılımcıları kalkınma, eğitim, sürdürülebilir turizm gibi birçok farklı alanda hayata geçirilen çözümleri inceleme ve kendi sosyal girişimcilik fikirlerini geliştirmek için ilham alma fırsatı buldu.
- Çevrimiçi Mentorluk Oturumları: Bu kapsamda 27 katılımcının girişimcilik fikirlerine dair, sorun/fırsat tanımlama, sorun/fırsat-çözüm uyumu, çözüm-pazar uyumu, değer önerisi-iş modeli uyumu, ekip-liderlik-motivasyon ve uygulanabilirlik gibi başlıklar üzerinden geribildirim verildi.
- Çevrimiçi Sosyal Etki/Girişim Ödül Programı: Mentorluk oturumlarını takiben seçilen 12 fikrin sahibi, çevrimiçi gerçekleştirilen Sosyal Girişim Ödül Programı’nda ekosistem içerisinden gelen jüri üyelerine fikirlerini sundular. 5 fikir, jüri tarafından seçildi ve bu fikirlerin sahipleri Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın ileride yürüteceği programlarda puan avantajı elde ettiler.
- Sosyal Girişim Kriter Setinin Belirlenmesi: TR81 Bölgesi’nde sosyal girişimlere verilecek desteklerden faydalanabilecek sosyal girişimlerin tanımlanmasına yönelik bir kriter seti hazırlandı.
Program sonucunda TR81 Bölgesinde sosyal girişimcilik ekosisteminin mevcut aktörleri belirlendi, bölgesel farkındalık arttı ve sosyal girişimcilik alanının desteklenmesine yönelik somut adımlar atıldı.
Benzer içerikler

Türkiye Sosyal Girişimcilik Ağı; sosyal girişimcilerinin bilgi, bağlantı ve görünürlük ihtiyacını karşılamayı, sosyal girişimciliği toplumsal ve çevresel sorunlara alternatif bir çözüm olarak yaygınlaştırmayı ve farkındalık yaratmayı amaçlar.
0 Comments