Sosyal Girişimler ve Özel Sektör Kuruluşları Arasındaki Köprü: Sosyal Girişim İstanbul, PartnerUp Programı

Sosyal Girişimler ve Özel Sektör Kuruluşları Arasındaki Köprü: Sosyal Girişim İstanbul, PartnerUp Programı

SOSYAL GİRİŞİMLER VE ÖZEL SEKTÖR KURULUŞLARI ARASINDAKİ KÖPRÜ: SOSYAL GİRİŞİM İSTANBUL

İstanbul’da faaliyet gösteren sosyal etki odaklı girişimleri hedefleyen, bu girişimlerin etkilerini ölçümlemesi ve yönetmesi konusunda kapasitelerini artırmayı ve sosyal girişimlerle özel sektör arasında köprüler kurarak işbirliklerini geliştirmeyi amaçlayan Sosyal Girişim İstanbul Projesi; projenin en önemli ayaklarından olan PartnerUp Hızlandırma Programı’yla beraber başlıyor!

Programla ilgili detaylı bilgi edinmek, iyi örnekleri dinlemek için açılış etkinliğimizin kaydını izleyin.

1. Sosyal Girişim İstanbul nedir?

Günümüzün giderek karmaşıklaşan sorunlarına sürdürülebilir çözümler sunma amacıyla yola çıkan sosyal girişimlere olan ihtiyaç giderek artıyor. Buna bağlı olarak sosyal girişimlerin ihtiyaçları ve karşılaştıkları engeller de giderek daha büyük önem kazanıyor. Yapılan araştırmalar, sosyal girişimlerin sorun ve eksiklik yaşadıkları başlıca konulardan ikisinin pazara erişim ve etki yönetimi ile ölçümü olduğunu gösteriyor. Sosyal girişimler pazara ürün ve hizmet satmalarını sağlayacak mekanizmaları kullanabilme, özel sektör ile işbirliği geliştirebilme, dolayısıyla finansmana erişim konusunda sıkıntı yaşıyorlar. Sosyal Girişim İstanbul projesiyle İstanbul merkezli sosyal girişimcilik ekosisteminin kapsayıcı, işbirliğine dayalı ve veri temelli bir şekilde gelişmesi için somut adımlar atılması; sosyal girişimlerin etkilerini ölçümlemelerini sağlayacak ve özel sektör ile işbirliği kurmalarına imkan verecek mekanizmaların kurgulanması amaçlanıyor.

2. Sosyal Girişim İstanbul’un temel amaçları nelerdir?

İstanbul merkezli, var olan ve kurulmakta olan sosyal girişimlerin etki odaklı düşünmelerini ve yenilikçi çözümler üretmelerini sağlayan; özel sektör ile etki odaklı işbirliği geliştirmelerini ve yatırım almalarını kolaylaştıran; sosyal etkilerinin ölçme ve değerlendirmesini gerçekleştirebilecek bir sosyal etki yönetimi sistemi oluşturmalarına katkı sağlamak. İstanbul'daki sosyal girişimlerin özel sektör ile etki odaklı işbirlikleri kurmalarına ve birbirlerinden öğrenerek işlerini kapsayıcı olarak geliştirmelerine imkân sağlayacak bir sosyal girişim- özel sektör çalışma modelini geliştirmek.

3. Proje kapsamında elde edilecek çıktılar ve yürütülecek faaliyetler nelerdir?

Sosyal girişim özel sektör işbirliği geliştirme hızlandırma programı – PartnerUp: Sosyal Girişim İstanbul Projesi çerçevesindeki önemli faaliyetlerden biri İstanbul merkezli sosyal girişimcilerin özel sektör şirketleri ile sürdürülebilir işbirlikleri oluşturmalarını destekleme amacıyla başlatılan PartnerUp Hızlandırma Programı. Proje boyunca iki döngü halinde gerçekleştirilecek ve her döngüsü toplam 5 ay sürecek olan PartnerUp programı kapsamında işbirliği geliştirme etkinlikleri düzenlenecek. Böylece sosyal girişimler etkinliğe katılan özel sektör kurumlarına sunum yapma, bu kurumlarla birebir görüşme, uzun soluklu ve gelir getirici işbirlikleri geliştirme fırsatına erişecek; özel sektör kuruluşları ise etki yaratan işbirliklerine alan açma imkânı bulacaklar. Sosyal etki ölçümü ve yönetimi standartlarının geliştirilmesi: Sosyal girişimler, sosyal etkiyi ölçmenin ve yönetmenin öneminin farkında olsalar dahi, yarattıkları etkiyi ölçümleyebilecekleri yöntem ve standartlara erişim konusunda sıkıntı yaşıyorlar. Sosyal Girişim İstanbul Projesi kapsamında sosyal girişimcilik ekosisteminin farklı paydaşlarının görüşleri ve deneyimleri dikkate alınarak; Social Value International, SDG Impact Standards, International Financial Reporting Standards Foundation - IFRS ve benzeri uluslararası standartların ve örneklerin de incelenmesiyle sosyal girişimcilik alanında Türkiye'ye özgü bir sosyal etki raporlama standardı oluşturulması hedefleniyor. Temel olarak Social Value International'ın geliştirdiği ilkeler doğrultusunda Social Value International uzmanlarının desteğiyle hazırlanacak Sosyal Etki Ölçümü ve Yönetimi Standartları, projenin diğer bileşenlerine de katkı sağlayacak bir araç olarak kurgulanacak. Sosyal etki yönetimi kademeli sertifikalandırma sisteminin geliştirilmesi ve uygulanması: Sosyal etki ölçümü ve yönetimi standartlarının oluşturulmasından sonra sosyal girişimler için kendi girişimlerini derecelendirebilecekleri ve performanslarını değerlendirebilecekleri bir sertifikalandırma sistemi geliştirilmesi planlanıyor. Sosyal Etki Yönetim Sertifikası adı verilen bu sertifika ile sosyal girişimler performanslarını ölçebilecek ve yatırımcıya bu konuda güvenilir veri sağlayabilecekler. PartnerUp Hızlandırma Programı’na katılmak üzere projenin başında seçilen sosyal girişimler; sertifika sisteminin pilot uygulamasına katılım hakkı elde edecek, programı başarıyla tamamlayan sosyal girişimler ise sertifika değerlendirme sürecine dâhil edilecek. Sertifikalandırma sisteminin geliştirilmesinin akabinde sosyal girişimlere yönelik olarak, sertifika seviyelerine geçişlerini kolaylaştıracak tematik atölye çalışmaları gerçekleştirilecek.

4. Sosyal Girişim İstanbul’un kapsamı nedir? Ortakları kimlerdir?

Sosyal Girişim İstanbul Projesi çerçevesinde faaliyetler temel olarak İstanbul’da, İstanbul merkezli sosyal girişimlere yönelik olarak yürütülüyor. Proje ile özellikle İstanbul’da oldukça yaygınlaşan sosyal girişimcilik ekosisteminin gelişmesi için gereken alt ve üst yapının oluşturulması amaçlanıyor. Projenin sonunda ortaya çıkacak girişimci bilgilendirme ve sertifikalandırma programı ile ise çok sayıda farklı sektörden girişimci için yatırım ve bilgi kaynağı oluşturulması hedefleniyor. Sosyal Girişim İstanbul Projesi 15.12.2021’de başladı, 14.06.2023’te resmi olarak sona erecek. Fakat proje çerçevesinde geliştirilen Sosyal Etki Ölçümü ve Yönetimi Standartları, Sosyal Etki Yönetimi Sertifikası ve PartnerUp Hızlandırma Programı’nın ilerleyen dönemde de sürdürülebilir olması hedefleniyor. İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) tarafından desteklenen Sosyal Girişim İstanbul Projesi Koç Üniversitesi Sosyal Etki Forumu (KUSIF) liderliğinde, Sosyal İnovasyon İnisiyatifi Derneği (SIID, ImpactHub İstanbul) ve Vehbi Koç Vakfı ortaklığında yürütülüyor. Türkiye Sosyal Girişimcilik Ağı (TSGA) ise tüm ortaklarıyla projeye destekçi olarak katkı sağlıyor.

5. Ben bu projeye nasıl dâhil olabilirim?

İstanbul merkezli sosyal etki odaklı odaklı girişimci / sosyal girişimciyseniz, PartnerUp Hızlandırma Programı’mıza dâhil olabilir, özel sektör kuruluşlarıyla yeni bağlantılar kurabilir, işbirlikleri geliştirebilirsiniz. Sosyal Girişim İstanbul hakkında gelişmeleri takip edebilir, Sosyal Etki Ölçümleme ve Yönetimi Standartları ile sosyal girişiminizin etkisini ölçümleme konusunda ilk adımları atabilirsiniz. İstanbul merkezli özel sektör kuruluşuysanız, PartnerUp Hızlandırma Programı’mıza dâhil olabilir, sosyal girişimler ile şirket ihtiyaçlarınıza yönelik işbirlikleri geliştirerek pozitif sosyal etkinizi artırabilirsiniz. Sosyal Girişim İstanbul hakkında gelişmeleri takip edebilir, Sosyal Etki Ölçümleme ve Yönetimi Standartları ile kurumunuzun sosyal etki ölçeğini genişletebilirsiniz.

6. Proje hakkındaki gelişmelerden haberdar olmak için ne yapabilirim?

partnerup.sosyalgirisimcilikagi.org üzerinden projemiz hakkında ayrıntılı bilgilere ulaşabilir, e-bülten’lerimize üye olup proje faaliyetlerinden haberdar olabilirsiniz.

Bizi Facebook, Twitter, Instagram ve Linkedin’den; @SosyalGirisimTR isimli hesaplarımızdan takip edebilirsiniz. 

0 Comments

Benzer içerikler


Sohbet